Nieuw
Home > Veiligheid > Dit moet u weten over werken in de kou

Dit moet u weten over werken in de kou

05-03-2018

werken_kou_sneeuwruimen_532142119

Het is flink koud (geweest) in Nederland. Met de snijdende wind liggen de gevoelstemperaturen nog vele graden lager. Dit moet u weten over werken in de kou.

Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed presteren. Daarnaast lopen ze de kans om ziek te worden. De werkgever is dan ook verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade door werken in de kou te voorkomen. En dat geldt niet alleen voor buitenwerk.

(update 5-3-2018)

Werken in de kou, het kan zowel buiten als binnen

Werknemers die in de buitenlucht werken kunnen in de winter te maken krijgen met kou. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers, stratenmakers, tuinmannen, postbezorgers, politieagenten en werknemers in de agrarische sector. Dan zijn er nog de mensen die binnen werken in de kou. Zoals medewerkers van koel- en vrieshuizen of werknemers die in grote, tochtige en onverwarmde loodsen werken. Los van het jaargetijde kunnen zij last hebben van kou op het werk.

> DOWNLOAD de GRATIS whitepaper Werken in de winter

Welke maatregelen moeten werkgevers treffen?

Werkgevers moeten maatregelen treffen om gezondheidsschade door werken in de kou te voorkomen bij hun medewerkers. Als het niet mogelijk is om een lage temperatuur op de werkplek te vermijden, moet de werkgever:

> LEES het verdiepende artikel Winters werk en zorgplicht

Wanneer is het eigenlijk te koud om te werken?

In de Arbowet staat niet precies bij welke temperatuur het te koud is om te werken. De FNV hanteert de volgende normen:

Temperatuur onder 15 °C: werkgevers moeten (gratis) extra beschermingsmiddelen bieden: warme kleding en (hand)schoenen. In sommige gevallen kunnen medewerkers hun werk niet meer goed uitvoeren.

Gevoelstemperatuur onder -6 °C: werkgevers moeten het werk stilleggen. Is de gevoelstemperatuur lager dan -6 °C, dan mogen medewerkers in de bouw werkzaamheden buiten (of blootgesteld aan de buitenlucht) neerleggen. Er is dan sprake van vorstverlet.

UWV kent WW wegens onwerkbaar weer

In sommige cao’s staan regels over het stilleggen van werk wegens kou. De loonkosten komen niet altijd bij de werkgevers terecht als werknemers hun werkzaamheden niet kunnen uitvoeren door de weersomstandigheden. Het UWV kent namelijk een zogeheten WW wegens onwerkbaar weer.

> Voor werken in de kou in een koel- of vriescel, BEKIJK  de Checklist Werken in koel- en vrieshuizen.

image_pdf

Deel dit bericht via:


    Reageer

    Uw emailadres wordt niet gepubliceerd, velden met een * zijn verplicht.

    *

    Neem onderstaande anti-spam code over: